29 Aralık 2010 Çarşamba

Az Biraz Katmanlı Mimari

Öncelikle bir uygulama hazırlanacaksa uygulamanın veritabanı analizi yapılmalıdır. Veritabanı analizi yapıldıktan sonra veritabanı hazırlanır.
Veritabanı hazırlanıldıktan sonraki problem ise uygulamayı hazırlamaktır. Uygulama için öncelikle hangi dilin kullanılacağı belirlenir. Dil belirlendikten sonra yazılımın katmanlarına geçilir. Öncelikle veribağı katmanı hazırlanır. Veribağı katmanı; veritabanındaki tableların sınıflara, kolonların propertylere dönüştürüldüğü kısımdır.
Burada veritabanındaki veriler artık uygulamada rahat bir şekilde kullanılabilen sınıflar olur.Veribağı katmanından sonra uygulama katmanıyla veribağı katmanının arasında bulunan iş katmanı hazırlanır.
İş katmanı ihtiyaç olunan tüm fonksiyonların, veritabanından verilerin getirildiği ve bunların üzerinde işlemler yapıldığı katmandır.

Daha sonra hazırlanacak olan katman ise Uygulama katmanıdır. Bu katman kullanıcıların direk kullanacağı katman olmaktadır.
Yani yazılım görünen kısmı bu katmanda hazırlanmaktadır.

Bu katmanlara ek olarak hazırlanan katmanlar da vardır ki bunlar dikey katmanlar olarak adlandırılır.
Dikey katmanlar hata ve loglama katmanıdır.
Hata ve loglama katmanı her katmanla ilişkilidir ayrıca birbirleriyle de ilgilidir.
Her katmandaki hata, hata katmanında tutulur. Loglama katmanında ise bu hataların kayıtları tutulur. Loglama katmanında aynı zamanda kayıt altında tutulmak istenen her kısımda tutulabilir.
Örneğin bir kullanıcı girişli websitesi uygulamasında , kullanıcının hangi ip ile saat kaçta giriş ,çıkış yaptığı ya da giriş yapılmaya çalışılırken şifre ve kullanıcı adında hata yapıp yapmadığı gibi durumlar kayıt altında tutulmak istenildiğinde loglama katmanı kullanılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder