2 Aralık 2009 Çarşamba

Entity Framework Select İşlemi

//Hazırladığımız Entity'den bir durum entities oluşturuyoruz..
durumEntities drm = new durumEntities();

// c değiskenimize durumun Emloyee tablosunu atadık
var sorgu = from c in drm.Employee select c;

//Örneğin Id'si 1 olan Employee istiyorsak;
var sorgu2 = from i in drm.Employee where i.Id == 1 select i;

// Eğer ki select sorgusunda istediğimiz kolonları getirmek istiyorsak;
var sorgu3 = from k in drm.Employee select new { k.Name, k.Surname };

//Egerki Gridview'da Göstereceksek;

GridView1.DataSource = drm.Employee;

GridView1.DataBind();

İşte bu kadar basit:)))

Entity Framework'te Proje Oluşturmak

Öncelikle yapacağımız bir proje açmak sonrasında aşağıdaki screenshotları takip ederek oluşturabilirsiniz.


Projeye sağ tıklayıp add new item diyoruz.Sonrasında Ado.Net Entity Model'i seçiyoruz.Name kısmından Entity mizin adını veriyoruz.Add diyoruz.



Burda varolan veritabanından mı kullanacağız yoksa yeni mi oluşturacağız onu seçiyoruz.Biz generate from database deyip next diyoruz.


Eğer varolan bağlantıyı kullanacaksak connection kısmında değiştirmiyoruz,eğer ki bir değişiklik yapacaksak New Connection diyoruz ve bağlanmak istediğimiz veritabanımızı seçiyoruz.Aşağıda web.config'e ne isimle kaydeceği kısmı var o kısmı değiştirebiliriz.Yine next diyoruz.






Bu kısımda varolan ve kullanacağımız tablolarımızı,viewlarımızı ve stored procedures seçiyoruz. Model namespace'ten isim değişitirebiliriz.Ve son olarak finish diyoruz.Artık veri erişim katmanımız hazırlanmış oluyor.Son gördüğünüz ekran şu şekilde olmalı:


Bunu gördüyseniz işlem tamamdır.

Mac Os ta Messenger Kurmak

Kuzenim dolayısıyla Mac la ugraşmak zorunda kaldım.Ve messenger nasıll kurulmaz derseniz buna tek soyleyeceğim kurarken kesınlıklee ve kesınlıkle kurulum esnasında personelı secmemenızi kesinlikle öneririm:) ve kurduysanız kaldırmak istiyorsanız ve nasıl kaldıracağınızı bilmiyorsanız şu şekilde oluyor;
HD->Applicationdan programı tutup dock'taki çöp sepetine taşıyın.Sonra çöp sepeti ikonuna basılı tutup çöp sepetini boşalt(Empty Trash)komutunu verin:)
Bunların hiç birini yapamadıysanız açın meebo'yu msn messengerdan hayır gelmediğine inanıp kendinizi çok yormayın:) Kolay gelsin...

Öğrenci olmak...

Öğrenci olmak zordur. Ödevler, derse girmek ,sınavlara girmek ve sınavları son gune sıkıştırmadan çalışacağına dair her dönem kendine sözler vermek, daha okul başlar başlamaz arkadaşların yanından bir türlü ayrılamamak ...Bunun taa dönem sonuna dek sınavların sonuçlarinin ilanina dek böyle gitmesi... Bi yandan bekleyen kariyer planları öte yandan durmadan devam eden koşturmacalı yaşam:)Bir de mühendisseniz ve en kötüsü sürekli gelişen teknolojiyi takip etmek gibi bir zorunluluğunuz varsa işte o zaman yandınız:)) Siz de benim gibi yazılımla ilgileniyorsanız ve .Netin hızına yetişebilmek için ilk önce nerden başlayacağınızı kestiremiyorsanız yılmayın:) Gecenin bir yarısında evinize gelip açın msdn'i ve önünüze gelen tüm makaleleri okuyun eminim faydası olacaktır.Ben başladığım ve öğrendiğim her yeniliği burda anlatabilceğim ve anlayabildiğim kadar burada paylaşacağım.Umarım kafası karışık olan arkadaşlara yardımcı olabilirim:)